Liigesekulumus ehk artroos ehk osteoartroos ehk osteoartriit

Liigesekulumus ehk artroos ehk osteoartroos (ingliskeelsetes maades ka osteoartriit) on kõige sagedamini esinev liigesehaigus, mis seisneb liigesepindu katva õhukese kõhrekihi kulumises ja pragunemises. Kõhrekiht vähendab liigesepindade hõõrdumist ja pehmendab põrutusi liigest moodustavate luuotste kokkupuutel.

Artroos on krooniline mittepõletikuline degeneratiivne (väärastuslik) liigesehaigus, mille tekkepõhjust täpselt ei teata. Haigestuda võivad nii mehed kui naised, ehkki sõltuvalt soost täheldatakse mõnede liigeste sagedasemat kahjustumist. Näiteks puusaliigese artroosi diagnoositakse meestel ja naistel võrdse sagedusega, kuid põlveliigese artroos tekib naistel kuni kaks korda sagedamini kui meestel. Liigesekulumust soodustavate tegurite hulka arvatakse liigesekõhre nõrkus (ka kaasasündinud), liigestuvate luude väärasendid või mõni muu liigesehaigus, aga ka ainevahetushäired, pärilikkus, traumad, ülekoormus, ülekaalulisus.

Haigus võib hakata arenema juba 40.–50. eluaastatel, ent 70-aastastel on röntgenipildil artrootilisi muutusi enam kui 85%-l. Liigesekulumus võib põhjustada tugevaid valusid ning halvendab elukvaliteeti, kuid vaevusi ei täheldata mitte kõigil haigetel. Tõsiseid terviseprobleeme tekitab põlve- ja puusaliigeste ning selgroolülidevaheliste liigeste kulumus, samas võib haigusprotsess haarata ükskõik millist liigest. Enamasti esinevad muutused suure varba põhiliigeses ja sõrmede lülivaheliigestes. Iseloomulik on, et muutused liigestes kujunevad järk-järgult aastate jooksul. Esmalt häirib inimest liigese väsimine, seejärel ilmnevad valu, liigese funktsiooni piiratus ja deformatsioonid (moonutused).

Liigesekulumusele on iseloomulik sõlmede ja kühmukeste teke kahjustatud liigeste ümber, eeskätt labakäel. Et liigese liikumisvõime väheneb, toob see kaasa liigest toetavate lihaste kõhetumise. Valu liiges(t)es on tugevam kohe pärast liikuma hakkamist ning kehalise koormuse järel. Haiguse algusjärgus on kahjustunud ainult kõhr. Väljakujunenud artroosi korral on röntgeniülesvõttel näha ahenenud liigesepilu, tihenenud kõhrealune luupind, luukasvised (osteofüüdid) ning moondunud liigese kuju. Vereproov on tavaliselt korras. Aeg-ajalt muutub kahjustatud liiges põletikuliseks, tekib turse ja punetus.

Liigesekulumust ei ole võimalik välja ravida. Olulisim on profülaktika, eeskätt riskitegurite vähendamine ja lihaskonna pidev treenimine (ravikehakultuur). Ravi eesmärgiks on leevendada liigesevalu ja parandada (säilitada) liigese liikuvust. Haiguse avastamisel ei soovitata keharaskust kandvaid liigeseid käimisega palju koormata. Soovitatav on aga ujumine ja jalgrattasõit (velodrenažöör). Viimasel kümnendil on saadud abi ka kõhre ainevahetust soodustavatest preparaatidest. Haigust aitab pidurdada glükosamiinsulfaadi pikaajaline tarvitamine. Liikumist kergendavad liigesetoed jt abivahendid. Haiguse ägedas faasis tehakse ravikuure põletikuvastaste medikamentidega, võetakse valuvaigisteid. Kui punetust ja turset liigeses pole, võib kasutada nahka ärritavat ja valuvaigistit sisaldavat salvi. Kui haige liiges on turses, sobib välispidiselt nahka jahutav kreem või külmaaplikatsioon (külmkott, külm mähis). Kaugele arenenud liigesekulumuse, sagedamini põlve- ja puusaliigese kahjustuse korral tehakse liigesevahetus, st kahjustunud liiges asendatakse endoproteesi ehk tehisliigesega.

*klõpsa lingile
Liigesetaastusvedelik B-luron (hüaluroonhape+kondroitiin)
Agnes hakkas taas jooksma (kogemus B-luroniga)
Tugi- ja liikumisaparaadi programm
Inimeste kogemused B-luroniga

Glükosamiin on koralliklubi FlexiCor’is

Liigestele

FlexiCor
Glükosamiin on sidekoe, luu- ja kõhrkoe ehitusmaterjal. See on sünoviaalvedeliku, mis “õlitab” liigeseid, vähendab kõhrede hõõrdumst ja kulumist, peamine komponent. Kaitseb liigeskõhre põletiku ja hävimise eest, stimuleerib kondroitiini tootmist luukoe ja kõhrkoe tugevdamiseks. Vähendab suurenenud tundlikkust ning valuaistinguid liigestes ja selgroos nii puhkeolekus kui ka käimisel.
Kondroitiinsulfaat on kõhrkoe peamine struktuurielement, millel on oluline roll luukoe ja kõhrkoe, ligamentide moodustumises, samuti veresooneseina elastsuse säilitamisel. Vähendab kaltsiumikadu luudest ja kiirendab nende taastumisprotsesse, aeglustab degeneratiivseid protsesse kõhredes, pärssides spetsiifiliste liigesekõhre hävitavate ensüümide, näiteks interleukiin-1, toimet. Kondroitiin suudab hoida vedelikku kõhre sügavuses veega täidetud õõnsuste kujul, mis loovad hea amortisatsiooni ja nutraliseerivad lööke, suurendades sellega kõhre tugevust ja terviklikkust.
MSM osaleb aktiivselt kollageeni ja keratiini tootmises, mis hoiavad alal liigeste elastsust ja liikuvust, vähendavad põletikku ja aitavad taastada rakuseinte paindlikkust ja läbilaskvust, võimaldades toitainetel kergemini kudedesse tungida.
C-vitamiin on kollageeni sünteesil vältimatult vajalik. Koostöös MSM-iga suurendab kapillaaride seinte läbilaskvust, parandab luustiku ja naha struktuuri, soodustab glükosamiini omastamist, aktiveerib antikehade ja makrofaagide tootmist, võitleb liigestes põletikku põhjustava infektsiooniga.
Mangaan on vajalik kondroitiini sünteesiks, normaliseerib mineraalide ainevahetust ja soodustab kaltsiumi omastamist, kiirendades kõhrede enesetaastamist.
Bambus on räni allikas. Räni on üks olulisemaid mikroelemente, mis stimuleerib hüaluroonhappe ja kondroitiini tootmist, taastab kollageeni- ja elastaanikiudude sitkust ja elastsust, hoides ära luu- ja kõhrkoe hävimist.

Boswellia
India teadlased on uuringutega tõestanud, et viirukipuu ekstrakti tarvitamine vähendab reumaatilise artriidi põdejatel tõhusalt turseid ja valu. Ekstrakti toimemehhanism sarnaneb mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite toimele, kuid ei põhjusta viimastele omaseid kõrvalnähtusid. Bosvellhapete toime luustikule ja lihaskonnale seisneb järgmises. Need happed blokeerivad tõhusalt hormoonitaoliste ainete leukotrieenide sünteesimist, mis on ühed peamised, selgroo, liigeste, ligandite, sidekoe ja liigesevedeliku põletikufaktorid. Samuti takistavad need valgete vereliblede, ehk leukotsüütide tungimist kõhre ja liigesevedeliku sisse, alandades sellega põletikureaktsioone ja vähendades vahetult liigesekõhre kahjustusi.

Liigesetaastusvedelik B-luron (hüaluroonhape+kondroitiin)
Agnes hakkas taas jooksma (kogemus B-luroniga)
Vahepeal kuuridena võtan Ca-Mg Complex. Ka õhtuti. Aitab unele kaasa.

Korallivesi 1,5-3 l
Normaliseerib neerude, maksa, seedesüsteemi tööd.

Daily Delicious shake 1×1
Liposoomne D3-vitamiin

Oled CORAL CLUB sõltumatu turustaja Agnes Kallit blogis. Soovitan koralliklubi tooteid, juhatan tervise tagasisaamise kavva. See on lihtne. Alusta koralliveest ja keha puhastamisest, toitmisest, ja jätka sellega. Küsi oma isiklikult soovitajalt agnes.kallit@gmail.com. E-pood

Vaata siit, millest soovitan alustada

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s