MINESTAMA ENAM EI PEA / Madal vererõhk / Aga mis siis kui veel hüppav?

Midagi minestajatele

Mitteminestajatele on järgnev jutt täiesti igav ja ma ei kirjuta sellest niivõrd oma blogi lugejatele vaid eestikeelsetele guugeldajatele.

Mul on loomulik madalapoolne vererõhk – 90/60 -, selle juures tunnen end suurepäraselt.
Samas on mul olnud eluperioode, mil mul on hommikuti võimatu püsti saada, sest hakkan otsekohe minestama – pulss läheb hästi-hästi kiireks ja ma ei saa selga sirgu. Vean end voodist välja, mööda seinu teise ruumi ja seal istun või pikutan põrandal, siis ajan teise-toa-asju ja vaatan, et voodisse tagasi saan.
Alati ütlevad arstid, et see on madalast vererõhust.
Aga minul endal on neil aegadel hoopis tunne, et mu vererõhk hüppab (ka aeglaselt tõustes, hullematel aegadel ka lihtsalt ilma seljatoeta istudes) üles ja seda kinnitavad ka kodused mõõtmised viimase 20 aasta vältel.
Et – üsna kohe pärast minestamist on mu vererõhk suurepärane  – 110-115/midagi.
Samuti kui perearsti juures käin – enesetunne pole tavaliselt suurem asi, aga vererõhk on ilus: ülemine jälle 110 või 115.
Samas endal on mul hea olla 90 mmHg juures.

Vererõhk muidu püstitõusmisel mõistagi langeb (kui füüsikaliselt mõelda on see loogiline), aga keha kompenseerib seda omalt poolt kärme väikese rõhutõusuga. Madala vererõhu puhul ei pruugi see kompensatsioon olla piisav ja hapnik ei jõua ajju. Mulle aga tundus, et minu keha ülekompenseerib seda jõuliselt, nii et pähe tekkis tugev survetunne.

Ma olen hääääääääääääääääääästi pikaldane, nii et kuigi mõtisklesin selle üle juba palju aastaid, guugeldasin alles täna.

Kui otsisin kõrge vererõhu ja minestamise seoseid, siis eestikeelne internet on sellekohasest infost tühi ja ka ingliskeelne topib minestamise reeglina madala vererõhuga paari, aga mõningase ‘kaevamise’ järel siiski leidsin sellise asja nagu orthostatic hypertension / ortostaatiline kõrge vererõhk,mille puhul püsti tõustes vererõhk hüppab 20 või rohkem ühikut ja inimesele võib kippuda minestus peale. (Eespool lingitud Wiki artiklis sellest juttu pole, aga näiteks SIIN on.)

Kirjutasin sellest ainult selle pärast, et äkki keegi guugeldab eesti keeles ja jääb pika ninaga.
Aga on küll olemas selline asi, küll veel vaieldavas ja uuritavas seisus… aga on!
Eriti omane olevat see… hmm… anorektikutele… hmm.

Ja veel tahaks omalt poolt ka öelda, et ärge laske end heidutada sellest, kui arst ütleb, et teie jutt oma kehast pole füsio-loogiline. Mis siis, et arstiteadus kinnitab ühte – küllap võib ka teisiti olla. Aga muidugi võib asi olla ka pisukeses hüpohondrias :D, kes teab!? 

Nemad vajusid ka ära…

Blogist Midagi minestajatele

Koralliklubis on lahendus

BP Phyto Control – vererõhu kontrollija

“BP Phyto Control” on mõeldud veresoonte ja arteriaalse vererõhu normaalsena hoidmiseks. See taimsete ekstraktide kompleks aitab veresooni tugevdada, parandab nende toonust, normaliseerib verevoolu ja ennetab veresoontes põletikuliste protsesside teket.

Aktiivsete koostisainete toime

Sulglõhise viirpuu viljade ekstrakt – see on paljude omaduste poolest hinnaline taimne koostisaine. Eelkõige loetakse viirpuud üheks parimaks looduslikuks südame toonuse tõstjaks, mis stimuleerib õrnalt veresoonte tööd. Soodustades perifeersete ja koronaarsete veresoonte laienemist, parandab see verevarustust ja ainevahetusprotsesse müokardis ja peaajus ning vähendab mõõdukal määral ka vererõhku. Need omadused annab taime viljadele neis leiduv flavonoidide (hüperosiid, kvertsetiin) ja triterpeenhapete (oleanool-, ursool- ja viirpuuhape) rühm. Need ained parandavad koronaarset ja peaaju vereringet, tõstes märgatavalt verevoolu suurtes ja väikestes veresoontes. Lisaks vähendavad need vere üldist kolesteroolitaset, ennetades kolesteroolinaastude teket, ning pärsivad veresoontes naastude põletikku tekitavate prostaglandiinide ja fermentide aktiivsust. Samuti on neis taimedes palju C-vitamiini, mis on tuntud kui kollageenikiudude stabiliseerija, neist kiududest aga koosnevad veresoonte seinad.

Roheliste kohviubade ekstrakt sisaldab erinevalt röstitud kohvist palju tervisele kasulikke klorogeenhappeid, kuna kohviubade termilisel töötlemisel need happed lagunevad. Klorogeenhapped vähendavad veres ja lipiidide koostises dialdehüüdi toimet, mis on aktiivne kolesterooli ja vähese tihedusega lipoproteiinide oksüdant. Sellega kaitsevad klorogeenhapped veresooni oksüdatiivse stressi ja vigastuste eest. Kohviubades sisalduval kofeiinil on kahetine mõju arteriaalsele vererõhule: normaalse taseme puhul see vererõhule ei mõju või tõstab seda pisut, madala taseme puhul aga normaliseerib.

Hariliku südamerohu lehtede ekstrakt on fenoolglükosiidide, flavonoidide ja alkaloidide tasakaalustatud allikas. Need ained tugevdavad suuri ja keskmisi artereid ning kapillaare, vähendavad veresoonte spasme ja avaldavad üldist õrna rahustavat mõju, soodustades arteriaalse vererõhu langust.

Baikali tihashein on Kaug-Idast pärit taim, mis on Tiibeti ja Altai ravimtaimede korjajatele hästi teada. Selle taime aktiivsete koostisainete mõjul laienevad veresooned ja normaliseerub vereringe. samal ajal soodustab tihashein ka südame kokkutõmmete rütmi ühtlustumist, vähendades müokardi koormust.

Hiina roos on orgaaniliste hapete (sidrun-, õun- ja askorbiinhape), hibiskushappe, antotsüaanide, flavonoidide ja fütosteroolide allikas, tänu millele see avaldub veresoontele üldtugevdavat ja toniseerivat mõju.

Kasutamine

“BP Phyto Control” mitmekülgne tervistav mõju:
hoiab alal veresoonte toonust ja normaliseerib arteriaalse vererõhu;
kaitseb veresooni oksüdatiivse stressi eest;
tõstab veresoonte seinte tugevust ja painduvust.

Koostis

Sulglõhise viirpuu viljade ekstrakt 200 mg
Hariliku südamerohu lehtede ekstrakt 130 mg
Hiina roosi õielehtede ekstrakt 100 mg
Roheliste kohviubade ekstrakt 70 mg
Baikali tihasheina juurte ekstrakt 30 mg

90 kapslit

Oled CORAL CLUB sõltumatu turustaja Agnes Kallit blogis. Soovitan koralliklubi tooteid, juhatan tervise tagasisaamise kavva. See on lihtne. Alusta koralliveest ja keha puhastamisest, toitmisest, ja jätka sellega. Küsi oma isiklikult soovitajalt agnes.kallit@gmail.com.
Kauplus Tallinnas / Eesti e-pood

Vaata siit, millest soovitan alustada.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s