Vesi ja vererõhk, vesi ja süda, vesi ja veri, vesi ja kõhunääre

Raamatust “Vee roll….” Olga Butakova

Vee roll 12 eluliselt tähtsa organismi konstandi alalhoidmisel

Kõik organismi arvulised konstandid (tinglikult keskmised väärtused) omavad kindlaid väärtuste koridore (norme) ja on pidevas muutumises individuaalselt häälestatud lubatud piirides – sõltuvalt sise- ja välistingimustest.

Üldkolesterooli 6,0 mikromol/L → kolesterooli näitajaperifeerne närvisüsteem
AV 120/80 → arteriaalne vererõhkkesknärvisüsteem
HS 16/1′ → hingamisliigutuste sagedus (HS)hingamissüsteem
SKS – 72/1′ → südame kokkutõmemte sagedus (SKS)südame-veresoonkond
Hb – 130 g/l → hemoglobiin (Hb)vereloomesüsteem
Billirubiin – 21 mikromol/L → bilirubiinseedesüsteem
1,5 liitrit uriini (erikaal – 1020) → uriini maht ja kvaliteeteritussüsteem ja nahk
Kehakaal = kasv -100 → kehakaalreproduktiivne süsteem
Veresuhkur – 5,5 mikromol/L → veresuhkurendokriinsüsteem
PH – 7,43 → vere pH → luu- ja lihaskond
Leukotsüütide arv – 4×10 üheksandas astmes/L → leukotsüütide hulklümfisüsteem
t =36,6 kraadi celsiust→ temperatuur (kraadi celsiust)immuunsüsteem

Funktsionaalselt võib inimese organismis välja tuua 12 anatoomilis-füsioloogilist süsteemi. Igal süsteemil on optimaalne funktsioneerimisvorm, mida mõõdetakse arvulise väärtusega. Hea terviseseisundi korral on kõik füsioloogilised konstandid normi piires. Iga kõrvalekalle optimaalsest terviseseisundist toob kaasa konstantide muutumise. Iga konstandi normist kõrvalekaldumine viib haigestumiseni ja lõpptulemusena surmani. Praktiliselt kõik konstandid on otseselt seotud vee kogusega organismis. Vaatleme neid konstante.

1. Arteriaalne vererõhk.
Arteriaalse vererõhu taseme määrab õhuhapniku partsiaalrõhu ja meie organismi vedelike suhe. See suhe sõltub organismi hüdratsiooni astmest. Lihtsamalt öeldes – vee hulgast veres. Mida paksem veri, seda kõrgem arteriaalne vererõhk.

2. Hingamisliigutuste arv
on otseselt seotud vere küllastatusest hapnikuga ja süsihappegaasiga. Optimaalne vere küllastatus hapnikuga on võimalik üksnes vere teatud veega küllastatuse astme korral. Mida paksem veri, seda halvemini on veri hapnikuga küllastatud. Mida halvem mikrotsirkulatsioon, seda suurem on vere süsihappegaasiga küllastatuse tase. See toob kaasa hingamiskeskuse ergutamise ja hingamisliigutuste sagenemise.

3. Südame kokkutõmemte sagedus
on samuti otseselt seotud vere oksügenisatsiooniga (vere hapnikuga küllastumine). Mida vedelam veri, seda paremini on see hapnikuga küllastatud. Vere paksenemine toob kaasa südame kokkutõmmete sagenemise ja südamelihase kurnatuse.

4. Hemoglobiini hulk.
Hemoglobiini ülesanne on hapniku edasikandmine kopsudest organismi organitesse ja kudedesse. Vere veetustumise korral suureneb erütrotsüütide hulk etteantud mahus. See toob kaasa mikrotsirkulatsiooni halvenemise ja hüpoksia (hapnikunälja).

5. Bilirubiini hulk.
Organismi veetustumise korral häirub desintoksikatsioon ja bilirubiini suhteline tase võib tõusta. See toob kaasa närvirakkude hävimise.

6. Normaalselt funktsioneerivatele neerudele on iseloomulik uriini erikaalu suur kõikumine ööpäeva jooksul, mis on seotud perioodilise söömise, vee tarbimise ja organismi vedelikukaoga (higistamine, hingamine). Tervel täiskasvanud inimesel moodustab tavalise veekoormuse korral hommikuse uriiniportsjoni erikaal kõige sagedamini 1015-1020.

7. Organismi kaalu määrab rasvavarude hulk.
Rasvkude – see on kudedesse vee ja energia depoo.

8. Veresuhkru kogus. Glükoositase veres määrab operatiivse energiavaru. Seda konstanti regulerib organismi vedeliku tase. Suhkrutaseme tõusu korral tekib janu ja suureneb kuseeritus. Organismi veetustumisel häirub toksiliste ainete eraldumine, väheneb uriini kogus. See võib kaasa tuua sisesekretsiooninäärmete, sealhulgas kõhunäärme, mürgistumise.

9. Vere happe-aluse tasakaal.
See on veres oleva hapniku ja vesiniku vahekorra näitaja, mis näitab vere hapnikuga küllastatuse taset. Vähimgi pH-i nihkumine happelisuse suunas toob kaasa raskeid, isegi pöördumatuid tagajärgi. See konstant on otseselt seotud organismi ööpäeva jooksul jõudva vee kogusega.

10. Leukotsüütide arv.
See konstant määrab immuunsuse kvaliteedi. Veetustumise korral tekib organismi intoksikatsioon, näiteks diarröa (kõhulahtisuse) korral. See pingestab immuunsust ja toob kaasa leukotsüütide arvu tõusu.

11. Kehatemperatuur – see on meie kehavedelike temperatuur. Optimaalne temperatuur on 36,6. Sellel temperatuuril on vesi unikaalsete, elavatele organismidele iseloomulike omadustega. Organismi veetustumisel häiruvad kõik oksüdeerimis-redutseerimisprotsessid, mis on seotud soojuse eraldumise ja neeldumisega. See viib temperatuuri muutumisega.

12. Kolesteroolitase.
Organismi veetustumise korral häirub vere hemodünaamiline tasakaal ja vere reoloogilised omadused. See toob kaasa beeta-lipoproteiidide ja kolesterooli taseme häirumise. Mida paksem on veri, seda kõrgem on selle viskoossus ja rasvasus.

Konstandid on alati püsivad. Nende muutumine on eluohtlik. Kõik need sõltuvad kõige tähtsamast komponendist – teadlikust igapäevasest vähemalt 1,5-2 liitri puhta kasuliku vee joomisest. See on pikaajalise tervise pant!

Nii lihtne ja nii raske tingimus. Paljude inimeste jaoks praktiliselt teostamatu, sest inimesed on kaotanud oskuse juua piisavas koguses vett. Seepärast on iga inimese, kes kavatseb elada kaua ja aktiivselt – esimene ülesanne õppida jooma ja pidevalt juua füsioloogilise normi jagu vett (mitte teed, kompotti, mahla ja muud), vaid just nimelt…

VETT

pizap.com14451133222791

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s