Peremees ees, organid laisad (haiged)

file26300_tervisesport.734x

Mehaaniline liikumine

Liikumine, täpsemalt selle vähesus, mõjutab meie tervist tohutult. Väheliikuva eluviisi korral väheneb organismi üldine toonus ja lihastoonus. Mille poolest on nii halb vähene füüsiline aktiivsus (hüpodünaamia), et sellele on isegi välja mõeldud kindel nimetus?

Liikumisvaegus (hüpodünaamia) on ohtlik tekkiva ülekaalu või rasvumise tõttu, kõhukinnisuse, hemorroidide, soolestiku ja kõhunäärme haiguste, ja mõistagi, südame-veresoonkonna probleemide tõttu. Liikumisvaeguse korral suureneb järsult depressiooni või neuroosi tekke tõenäosus. Veel iidsetel aegadel öeldi, et liikumine on elu. Ja see on absoluutne tõde. Kui inimene liigub palju ja aktiivselt, siis kõik eluprotsessid tema organismis kulgevad aktiivselt. Ei teki vere ja lümfi seiskumist, organid funktsioneerivad õigesti, toit liigub soolestikus hästi, seedimisjäägid aga väljutatakse õigeaegselt. Kui aga liikumist ei ole piisavalt, on pilt hoopis teistsugune. Kõik protsessid organismis justkui aeglustuvad (ja milleks kiirustada kui tema peremees ise kusagile ei kiirusta?). Veri liigub soontes aeglaselt, lihaskiud tõmbuvad kokku loiult, jääkained ladestuvad soolestiku seintele ja neid ei väljutata organismist.

2012 Sinu sammud loevad

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s