BVSPjaAA – bakterite, viiruste, seente ning muude parasiitide ja algloomade agressioon

Meie sees elab ja paljuneb hiigelhulk mikroorganisme, millest enamik ei ole meie suhtes kaugeltki sõbralikud. Paljud neist valivad elukohaks seedetrakti. Te väidate vastu, et te pole hoopiski lapsed ja määrdunud käsi suhu ei topi. Kuid mõnikord unustame pesta käsi enne söömist, ostame tänaval erinevaid pirukaid või kebabe ega pööra tähelepanu sellele, et need pannakse parimal juhul teadmata päritoluga paberisse.

Me võtame selle “maitsva pala” samade kätega, millega lugesime raha. Aga vastavalt teadlaste kinnitusele võib rahatähtedel olla ligikaudu 100 erinevat liiki parasiite. Kusjuures uurimust ei viidud läbi Venemaal, vaid Euroopas. On, mille üle järele mõelda.

Sagedasemad parasiitide inimese organismi tungimise viisid

1. Halvasti pestud köögiviljade, puuviljade ja marjade toiduks tarvitamisel.

2. Ebaõigesti või ebapiisavalt töödeldud kala, linnuliha, liha toiduks tarvitamisel.

3. Õhu kaudu. Õhus võib esineda parasiitide mune või tsüste. Näiteks leival, mis on seisnud lahtiselt tänavamüügiletil kuival tuulisel päeval umbes tund aega, võib leida ussnugiliste mune koguses, millest piisab haigestumiseks.

4. Määrdunud käte kaudu, kusjuures mitte ainult enda omade kaudu, vaid ka toiduainetööstuse töötlemiskompleksi ja toitlustusettevõtete töötajate käte kaudu. See võib juhtuda toiduainete töötlemise ja pakendamise igal etapil.

5. Ujumine mageveekogus, mida pole sanitaarteenistuse poolt kontrollitud (kuigi ka kontrollitutes on samuti võimalik). Näiteks Schistosoma munad erituvad uriiniga. Vabalt ujuvad vastsed tungivad ise aktiivselt naha sisse ja selle kaudu satuvad inimese organismi.

6. Lemmikloomad – kassid, koerad, eriti aga rotid, hiired ja hamstrid. Pärast jalutuskäiku tänaval võivad karvkattel parasiite koju tuua.

Parasiitide peamised negatiivsed mõjud inimorganismis

– Kinnitudes soolestikus või mõnes muus elundis, tekitavad mehaanilisi vigastusi ja traumeerivad meie elundeid.
– Loovad mehaanilisi takistusi meie organismi normaalsele toimimisele.
– Tungides kudedesse või kinnitudes sooleseintesse, kahjustavad organismi kattekudesid, avavad tee infektsioonile. Parasiidid provotseerivad pikaajalisi infektsioonikoldeid ja alandavad oluliselt immuunsust.
– Tarbivad ressursse, mis on vajalikud organismile endale.

Aja jooksul parasiitide organismis tekitatav kahju suureneb

– parasiitide arvukuse kasvu tõttu organismis
– organismi kaitsevõime ja ressursside ammendumise tõttu
– mürgitavad organismi oma elutegevuse produktidega
– parasiitide pikaajaline olemasolu ja funktsioneerimine meie organismis viivad aegamööda immuunsüsteemi muutusteni. See muutub vähem tundlikuks sissetungijatele, sellega valmistatakse ette pinnas rasketele infektsioonidele ja kasvajatele.
_66267654_c0134727-salmonella_bacteria,_artwork-spl

8-2-7-2-6

157294799cfb77_o

B5F9BB7CBFD6E83B2BC5FE1EC8305A8CB90327F4E4101E2A783266DFD5CE94E3

2 kommentaari “BVSPjaAA – bakterite, viiruste, seente ning muude parasiitide ja algloomade agressioon

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s